Ismail

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (25 votes cast)

Betekenis Ismail:

Naam van een Profeet, degene die Allah gehoorzaamt

Oorsprong van de naam Ismail:

Arabisch

Ismail in het Arabisch:

إسماعيل

Weetjes over de naam Ismail:

Ismail was de zoon van Profeet Ibrahim en was zelf ook een Profeet. Ismail werd geboren toen Ibrahim rond de 80 jaar oud was. Zijn moeder was Hajar. Een sterke vrouw, want toen Profeet Ibrahim door Allah werd bevolen om Hajar en Ismail naar Mekka te brengen en hen daar achter te laten in een onbewoonbaar, verlaten gebied, stelde zij haar vertrouwen in Allah. Aangezien Allah het Ibrahim had opgedragen, wist ze dat Allah haar niet in de steek zou laten en zo was het. Hajar en Ismail verbleven op de plek waar tegenwoordig het Huis van Allah staat.

Ismail wordt door Allah in de Koran geprezen: “En noem in het Boek Ismail. Waarlijk, hij was waarachtig aan wat hij beloofd had, en hij was een boodschapper (en) een profeet. Hij legde aan zijn familie en zijn volk het gebed op en de zakat en zijn Heer was blij met hem.” (Koran 10:54-55).

Ismail is vooral bekend doordat Ibrahim van Allah de opdracht kreeg om Ismail te offeren. Dit was een moeilijke opgave voor Ibrahim, maar Allah vertelt over hun standvastigheid in de Koran: “En hij zei: “Waarlijk, ik ga naar mijn Heer, Hij zal mij leiden.” Mijn Heer, geef mij (nageslacht) van de rechtvaardigen.” Dus gaven wij hem het goede nieuws van een verdraagzame jongen (Ismail). en toen hij oud genoeg was om samen met hem te lopen, zei hij (Ibrahim): “O mijn zoon, ik heb in een droom gezien dat ik jou slacht, wat denk jij ervan?” Hij zei: “O mijn vader, doe wat jou bevolen is, als Allah het wilt, zal jij mij onder de geduldigen vinden.” Toen, terwijl zij zich allebei onderworpen hadden en hij hem knielend op zijn voorhoofd had gelegd, riepen wij hem: “O Ibrahim, jij hebt de droom vervuld.” Voorwaar, dus belonen Wij de weldoeners. Waarlijk, dat was zeker een duidelijke beproeving en Wij hebben hem vrijgekocht met een groot offer en Wij lieten aan hem (een herinnering) onder de generaties in latere tijden.” (Koran 37:99-111).

Alternatieve spelling:

Ismaa’iel, Isma’il

Ismail, 4.5 out of 5 based on 25 ratings
Ouders van nu boxen 500x500